Încălzirea globală, explicată elevilor prin metode inovative: jocul „Keep Cool” a fost organizat la Heritage

Cel mai interactiv şi dinamic joc al momentului – „Keep Cool” – a ajuns şi la Heritage, iar primii care l-au încercat au fost elevii claselor a 7-a şi a 8-a, care au aruncat zarurile şi au mizat pe climă. Fiecare participant a intrat în rolul unei ţări sau al unui grup de state (SUA şi partenerii, Europa, noile ţări industrializate, fosta URSS, ţările în curs de dezvoltare şi OPEC), descoperindu-şi calităţile de negociator şi capacitatea de colaborare. Împreună „actorii internaţionali” au reuşit să intervină pentru a minimiza consecinţele calamităţilor naturale. Astfel au fost evitate indundaţiile în Europa Centrală sau seceta în California, iar impactul incendiilor forestiere din Australia şi cel al alunecărilor de teren din Asia Centrală a fost diminuat semnificativ. Deşi au avut obiective politice şi economice diferite, elevii au înţeles că trebuie să-şi unească forţele pentru un scop comun, cel de a salva planeta.
Experienţa a fost una extrem de interesantă, iar prin intermediul jocului inovativ elevii au înţeles mai bine ce înseamnă încălzirea globală şi cum energia verde poate preveni poluarea. Prin urmare, s-au angajat ca pe viitor să fie mai responsabili faţă de mediul ambiant.
Nicolae Sula, elev Heritage: „În acest joc, dacă ai mai multe fabrici pe bază de emisii de carbon, se iau mai multe puncte din banca ecologică, fapt care dăunează mediului ambiant. Dacă deţii mai multe fabrici de energie verde, banii se iau din banca globală, iar astfel probabilitatea că vor avea loc calamităţi naturale este mai mică.”
Loredana Sandu, elevă Heritage: „Jocul este educativ şi contribuie la promovarea ideii de a menţine globul curat. De asemenea, ne inspiră să avem mai multe iniţiative ecologice şi să le dezvoltăm. Calamităţile naturale au un impact foarte mare asupra ţărilor din întreaga lume, iar acest joc ne-a ajutat să înţelegem exact care poate fi acesta, cum soluţionăm aceste probleme şi că, de fapt, noi putem schimba lumea.”
Laurenţiu Gălăţeanu, elev Heritage: „Prin acest joc am avut posibilitatea să înţeleg cum au loc negocierile la nivel mondial, cum se fac investiţiile mari. Întrucât totul este bazat pe fapte reale, cred că situaţiile pe care le-am simulat îmi vor fi de mare ajutor pe viitor.”
Asemenea activităţi se desfăşoară la Şcoala Internaţională Heritage ca parte a programului dedicat de Responsabilitate Socială Corporativă, numit „GO Heritage”, prin care elevii se implică în dezvoltarea comunitară, participă în proiecte educaţionale inedite şi protejează mediul, astfel contribuind direct la transformarea lumii într-un loc mai bun.
Inga Chiosa, director adjunct Heritage: „Suntem mereu în căutarea activităţilor interesante pentru elevii noştri, iar acest joc nu este doar interesant, este şi util. Considerăm că responsabilitatea socială se educă din şcoală, motiv pentru care desfăşurăm multiple acţiuni prin care ne propunem să educăm o generaţie responsabilă din punct de vedere ecologic. Avem în şcoală postere ecologice, marcăm „Ziua fără plastic”, în cadrul căreia elevii au renunţat la paharele din plastic şi au băut din sticluţe de utilizare multiplă. Considerăm că toate împreună oferă posibilitatea copiilor să înţeleagă care este rolul lor şi care este impactul deciziilor lor.”
„Keep Cool” a fost jucat pentru prima oară în Moldova în anul 2009 şi are drept scop promovarea cunoştinţelor despre schimbările climatice, pentru a-i sensibiliza pe participanţi să înţeleagă provocările domeniului.
Ion Ungureanu, reprezentant al Asociaţiei „EcoVisio”, trainer „Keep Cool”: „Prin intermediul jocului copiii învaţă să negocieze, să facă investiţii, să gândească strategic, inclusiv din perspectiva schimbărilor climatice. Atunci când cresc plăţile pentru ameliorarea efectelor dezastrelor naturale, participanţii înţeleg că trebuie să acţioneze împreună pentru a preveni calamităţile la nivel global şi pentru a diminua consecinţele acestora.”
Jocul de masă „Keep Cool” este destinat atât copiiilor, cât şi adulţilor, şi a fost creat în
2004 de doi cercetători germani. Aceştia şi-au propus drept scop să-i ajute pe oameni să înţeleagă mai bine efectele încălzirii globale şi ale economiei durabile. În prezent jocul este jucat în mai multe ţări din lume, inclusiv în Moldova, România şi Ucraina.