Şi-au testat cunoştinţele în cadrul celui mai prestigios concurs internaţional pentru elevi, organizat pentru a doua oară în Moldova

Thomas Brazee, reprezentant internaţional WSC: „Este o plăcere pentru noi să fim prezenţi la desfăşurarea rundei regionale WSC din Chişinău. Participanţii au posibilitatea să se califice în runda globală a concursului, care va avea loc concomitent în 6 oraşe din diferite ţări. De fiecare dată descoperim copii inteligenţi şi entuziaşti, dornici de a se implica în competiţie, iar elevii din Moldova nu sunt o excepţie. Scopul WSC este să-i motiveze să fie mai buni şi să cunoască lumea.”
Ludmila Pavlov, şef adjunct Direcţia Analiză, Monitorizare şi Evaluare a Politicilor, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării: „Deja pentru al doilea an Heritage este selectată de către organizatorii WSC ca fiind cea mai potrivită locaţie pentru organizarea concursului. Ne bucurăm că dispunem de condiţii pentru a găzdui un concurs prestigios. Această competiţie ne asigură vizibilitate şi ne oferă posibilitatea să promovăm peste hotare imaginea ţării, cultura noastră, tinerii care sunt creativi şi ingenioşi.”
Inga Chiosa, director interimar, Şcoala Internaţională Heritage: „Ne-am adunat împreună să celebrăm cunoştinţele, creativitatea, lucrul în echipă şi să cultivăm pasiunea de a învăţa, de a cerceta şi de a descoperi, deoarece Heritage este despre succesul academic şi dezvoltarea personalităţii multilaterale a elevilor. La Heritage copiii au posibilitatea să se dezvolte treptat, nu doar înainte de concurs, iar activităţile extraşcolare, cum ar fi «Public Speaking» în limba rusă şi engleză, ne permit o dezvoltare multilaterală. Mai mult, «Creative writing» şi «Collaborative writing» sunt parte obligatorie a programului Cambridge.”
Uniţi de acelaşi gând – a învăţa nu este plictisitor
Grupaţi în 82 de echipe, elevii au susţinut patru probe: dezbateri între echipe, test de cunoştinţe generale, scriere în echipă şi evenimentul general – „Scholar’s Bowl”. Tema ediţiei din acest an a fost „A World on the Margins” („O lume marginalizată”), care a fost abordată din perspectiva unor discipline precum literatura, istoria, arta şi muzica, ştiinţele sociale şi ştiinţele naturii. Elevii au avut posibilitatea să acumuleze puncte atât la nivel individual, cât şi de echipă, iar comunicarea eficientă, argumentele solide, structura discursului, inteligenţa şi agerimea, dar şi curajul de a vorbi în public au fost cheia succesului.
Bianca, participantă: „Am avut destul de multe emoţii în cadrul celor 3 runde de dezbateri. Ni s-a cerut să ne expunem opinia pe mai multe subiecte şi să lucrăm în echipă, să dăm feedback echipei concurente şi să le sugerăm cum să-şi îmbunătăţească ideile. Această experienţă este o şansă de a mă dezvolta şi de a-mi demonstra potenţialul. În urma dezbaterilor am învăţat cum să gândesc în afara limitelor impuse şi asta îmi va fi de ajutor pe viitor.”
Timur, participant: „Este prima mea experienţă la WSC. A fost un pic stresant, deoarece era multă lume şi mă simţeam intimidat. Cel mai mult m-a impresionat faptul că atunci când spuneam ceva greşit, nimeni nu râdea, toţi reacţionau normal, iar asta m-a ajutat să capăt mai mult curaj şi să fiu mai convingător la următoarele dezbateri.”
Testul de cunoştinţe generale a fost una dintre probele de foc pentru participanţi. Aceştia au avut la dispoziţie 45 de minute pentru a răspunde corect la 90 de întrebări din diverse domenii. Părinţii şi profesorii au fost cei care i-au încurajat şi le-au ţinut pumnii.
Sofia, participantă: „Proba mi s-a părut destul de dificilă, chiar dacă m-am pregătit temeinic pentru asta. Mi-a plăcut că am avut şansa să bifez toate variantele de răspuns la întrebările de care nu eram sigură, iar pentru fiecare întrebare erau prevăzute 0,2 puncte.”
Aliona, părinte: „Subiectele mi s-au părut extrem de dificile. Nici eu nu aş fi putut să o ajut, pentru că este o altă abordare, mult mai complexă decât ceea ce am învăţat la şcoală. În urma acestei experienţe, am avut de învăţat şi eu.”
„World Scholar's Cup” s-a dovedit a fi nu doar un concurs de inteligenţă, dar şi o punte pentru a lega noi prietenii. Participanţii au avut posibilitatea să-şi testeze rezistenţa şi nivelul de cunoaştere a limbii engleze, dar şi să genereze rapid idei originale, ajutându-se reciproc.
Sergiu, participant: „Am venit ca să-mi testez capacităţile, să mă aleg cu o nouă experienţă. A fost obositor, dar destul de vesel. Am reuşit să-mi fac şi câţiva prieteni, dar cel mai mult m-a impresionat politeţea de care a dat dovadă echipa pe care am învins-o. Chiar dacă noi am devenit câştigători, adversarii ne-au zâmbit prieteneşte.”
Cei mai buni pot participa la runda globală
„World Scholar’s Cup” şi-a desemnat finaliştii: 44 de echipe din şcolile din Moldova pot merge mai departe pentru a participa la runda globală, unde vor avea posibilitatea să concureze şi să cunoască alţi elevi veniţi din diferite colţuri ale lumii. Astfel, cel mai important concurs de excelenţă în educaţie poate deveni un vis realizabil pentru şcolarii deschişi provocărilor, curioşi să descopere noi culturi şi oameni.
Iar pentru cei ambiţioşi, dornici de a progresa, de a practica noi abilităţi şi de a-şi face studiile într-o şcoală modernă, Heritage a dat startul admiterii pentru anul de studii 2019-2020. La singura Şcoală Cambridge din Moldova, educaţia înseamnă metode de predare de ultimă generaţie, educaţie centrată pe copil, performanţă academică, dar şi o mare varietate de activităţi extracurriculare, care garantează dezvoltarea multilaterală a şcolarului şi îl orientează spre alegerea vocaţiei.
Informaţii despre admitere găsiţi la www.heritage.md/ro/admitere.