Actualizări coronavirus

Actualizare: 18 Aprilie, 2022

Ordinul emis de Comisia de Urgență nr. 6 și ordinele Ministerului Educației (MEC) 266 și 362

 

Actualizare: 4 februarie, 2022

Elevii revin fizic la școală de luni, 7 februarie, 2022

 

Actualizare: 21 ianuarie, 2022

Scrisoare privind hotărârea nr. 2 din 20.01.22 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică cu decizia ca toate școlile să treacă în regim online

 

Actualizare: 29 octombrie, 2021

Scrisoarea despre decizia Ministerului cu privire la prelungirea vacanței de toamnă până la 8 noiembrie
 

Actualizare: 15 octombrie, 2021

"Our Next Normal" - Revenirea sigură la școală, strategia și matricea școlii fizice (actualizat)

 

Actualizare: 1 septembrie, 2021

"Our Next Normal" - Revenirea sigură la școală, strategia și matricea școlii fizice

 

Actualizare: 13 martie 2021

Scrisoare privind Ordinul Nr. 50 din 12.03.2021 


Actualizare: 4 martie 2021

Scrisoare despre decizia Ministerului cu privire la vacanţa în toate şcolile în perioada 5-15 martie


Actualizare: 26 februarie 2021

Heritage şi Decizia autorităţilor pentru 1-15 martie 2021


Actualizare: 25 septembrie 2020

Scrisoarea directorului către părinţi


Actualizare: 25 august 2020

1. Scrisoarea directorului către părinţi
2. Planul intrărilor/ieşirilor


Actualizare: 4 august 2020

1. Scrisoarea directorului către părinţi
2. Strategia şi matricea pentru revenirea fizică la şcoală în siguranţă


Actualizare: 16 iulie 2020

Actualizare privind revenirea sigură la şcoală: scrisoare către părinţi


Actualizare: 3 iulie 2020

Plan privind organizarea anului de studii 2020-2021 în contextul epidemiologic de COVID-19
 

Actualizare: 4 mai 2020

Matricea de management al crizei la Şcoala Internaţională Heritage: Coronavirus (actualizată la 4 mai 2020)
 

Actualizare: 15 martie 2020

HERITAGE VA SUSŢINE ÎNVĂŢAREA LA DISTANŢĂ ÎN ŞCOLILE DIN MOLDOVA

 

Actualizare: 12 martie 2020

Dragă Comunitate Heritage,
Ne bucurăm să confirmăm că suntem pregătiţi 100% să asigurăm continuitatea procesului educaţional - online, prin intermediul instrumentelor DLP (Planul de învăţare la distanţă), la acelaşi nivel de calitate.
În condiţii de carantină, capacitatea de adaptare, aplicarea noilor metode şi creativitatea ne sunt puse la încercare, iar Heritage face faţă provocării!
Astăzi am testat funcţionalitatea sistemului şi a proceselor, iar de mâine lecţiile se vor desfăşura conform orarului obişnuit, în regim LIVE, online.
Orice s-ar întâmpla, copiii noştri trebui să aibă posibilitatea să-şi continue studiile.
Aveţi grijă de voi şi continuaţi să învăţaţi!
 

Actualizare: 10 martie 2020, ora 19:00
Dragi membri ai Comunităţii Heritage,

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a anunţat că scolile şi grădiniţele vor fi închise pentru următoarele trei zile, cel puţin până luni, 23 martie. Acum suntem la nivelul 4 (înalt) al Planului de management al crizei privind COVID-19. De mâine, procesul educaţional va continua cu implementarea Planului de învăţământ la distanţă (DLP) care este disponibil aici: https://sites.google.com/heritage.md/distancelearning/home 
Conform DLP, Ziua 1 va fi o zi de coordonare şi pregătire. În Ziua 2 ne vom testa sistemele pentru a stabili contactele, vom evalua procesele şi vom verifica gradul nostru de pregătire pentru trecere la învăţământul la distanţă începând din Ziua 3. Toate informaţiile privind învăţarea la distanţă pot fi găsite pe paginile pentru părinţi şi elevi. Toţi profesorii vor fi disponibili online în cadrul orelor de lucru obişnuite. 
Administraţia şcolii va lucra în regim obişnuit, şi toate chestiunile pot fi soluţionate prin email. 
Vă mulţumim pentru susţinerea dvs. Împreună vom ajuta elevii noştri să-şi continue studiile în aceste împrejurări fără precedent, deoarece educaţia este prioritatea noastră. Apreciem mult încrederea dvs. în Şcoala Internaţională Heritage.


Actualizare: 10 martie 2020 

Ca urmare a şedinţei ministeriale din seara precedentă şi a noilor instrucţiuni care reies din decizia adresată tuturor şcolilor privind Covid-19, Şcoala Internaţională Heritage este acum la nivelul 2 din Planul nostru de gestionare a situaţiilor de criză, asemenea conform următoarelor orientări guvernamentale: https://chisinauedu.md/node/4416
Acest lucru presupune următoarele:
1) Doar personalului şi elevilor Şcolii Internaţionale Heritage le va fi permisă intrarea în clădirile şcolii. Elevii vor fi lăsaţi şi preluaţi la uşa principală sau la uşa interioară. Părinţii care doresc să utilizeze coridorul Administraţiei pentru a ajunge la Contabilitate sau să achite prânzul la cafenea, urmează să informeze întâi recepţia şi li se va permite accesul de scurtă durată în clădiri, doar dacă utilizează şi oferă propria acoperire igienică pentru încălţăminte şi poartă măşti pentru faţă. Între orele 15:00-17:00, recepţia şi liderii seniori vor fi la recepţia principală, pentru a asigura preluarea elevilor mai mici de către persoanele desemnate din afara uşilor principale.
2) Toate livrările către şcoală urmează a fi oprite şi colectate de la porţi. Va fi permisă intrarea pe teritoriu a autobuzelor şi taxiurilor desemnate pentru a prelua elevii, însă şoferii vor rămâne în interiorul vehiculelor lor.
3) Cluburile şi cursurile se vor desfăşura în continuare între orele 15:00-17:00. Utilizarea facilităţilor şcolii de către cluburile din afară în weekend sau după ora 17:00 sunt amânate. În conformitate cu noile instrucţiuni din partea Ministerului Sănătăţii privind interzicerea întrunirilor de amploare, găzduirea World Scholar's Cup din 4/5 aprilie va fi amânată, dacă situaţia continuă, elevii vor continua însă pregătirea în cadrul clubului. 
4) Întrunirile, precum adunările şcolare, programele de sport, evenimentele extraşcolare, cum ar fi recitalurile, vor fi amânate.
5) Întâlnirile faţă în faţă în şcoală nu vor fi posibile şi alternativele facetime/skype etc. vor fi metodele utilizate până la o ulterioară notificare.
6) Elevii vor fi instruiţi din nou în clase privind deprinderile personale de igienă, pe care le pot practica zilnic, cum ar fi spălarea regulată pe mâini şi evitarea contactului personal (chiar şi directorul va renunţa la strângerile zilnice de mână şi alte tipuri de salut). Aici, purtăm cu toţii o responsabilitate individuală. Şcoala nu are dezinfectant pentru mâini în fiecare clasă, însă s-a dovedit a fi eficientă spălarea regulată cu săpun şi apă caldă timp de 30 de secunde, şi, întrucât rezervele de dezinfectant pentru mâini sunt foarte limitate şi se epuizează, se recomandă practicarea măsurii preventive menţionate: https://www.newsweek.com/this-why-soap-so-effective-stopping-spread-coronavirus-1491203
7) Planul şcolar de învăţământ la distanţă este disponibil la următorul link: (https://sites.google.com/heritage.md/distancelearning/home)
8) Recomandăm părinţilor verificarea regulată a informaţiilor de pe site-ul şcolii privind Covid-19: https://www.heritage.md/en/coronavirus-updates/
Aceasta este o problemă care ia rapid amploare în Moldova, însă noi ne pregătim şi planificăm pentru orice eventualitate, urmând anunţurile şi instrucţiunile guvernului şi suntem foarte recunoscători unui număr de părinţi, inclusiv Dr. Igor Pokanevych, şeful OMS în Moldova, şi Simon Springett, Reprezentantul Permanent al ONU în Moldova, pentru sprijinul continuu şi recomandările acordate şcolii şi echipei de gestionare a situaţiilor de criză.
Suntem conştienţi de faptul că aceste măsuri sunt departe de a fi ideale, însă vom aprecia sprijinul dvs. deplin pentru a asigura conformarea şi continuitatea vieţii noastre şcolare, pentru ca copiii noştri să poată învăţa în continuare.
În legătură cu declararea codului portocaliu de infecţie cu COVID-19, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a municipiului Chişinău informează privind acţiunile obligatorii pentru instituţiile publice.
 
În atenţia şefilor instituţiilor de învăţământ general (preşcolar, primar, secundar şi extraşcolar), aferent declarării codului portocaliu de pericol de infecţie cu COVID-19, Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău informează privind acţiunile obligatorii ce trebuie întreprinse de angajaţii instituţiilor de învăţământ.

 1. Efectuarea triajului epidemiologic matinal în cadrul instituţiilor de învăţământ.
 2. Examinarea copiilor/elevilor cu manifestări suspecte, asigurându-se izolarea şi supravegherea acestora de către asistenta medicală şi informarea părinţilor/tutorelui sau a ambulanţei.
 3. Monitorizarea continuă a elevilor/copiilor care au revenit din străinătate de către angajaţii instituţiilor de învăţământ.
 4. Evidenţa igienizării, conform recomandărilor sanitare şi epidemiologice, a blocurilor sanitare, sălilor de sport, sălilor de festivităţi şi a blocurilor alimentare prin intermediul Fişei de control/Grilei de control afişate pe uşă, semnate de către persoana responsabilă şi contrasemnată de către director. (Anexă).
 5. Igienizarea periodică a suprafeţelor, jucăriilor, inventarului didactic şi sportiv cu folosirea detergenţilor şi dezinfectanţilor.
 6. Asigurarea blocurilor sanitare pentru elevi şi angajaţi ai instituţiilor de învăţământ cu apă, săpun, dezinfectanţi şi uscătoare electrice sau şerveţele uscate.
 7. Limitarea accesului persoanelor din afara instituţiei în instituţiile de învăţământ. În situaţii de excepţie este permis accesul doar cu bahile şi mască. Părinţilor copiilor din grădiniţe, li se permite accesul doar până în vestiarul grupei copilului lor.
 8. Organizarea şi participarea la activităţi extraşcolare (concursuri, competiţii, excursii, festivaluri ş.a.) este interzisă. Activităţile din grupă/clasă sunt organizate fără participarea persoanelor străine grupei/clasei.
 9. Organizarea, în perioada 10-13 martie, a activităţilor de informare şi instruire a angajaţilor instituţiilor de învăţământ şi a elevilor privind măsurile de prevenire a infectării cu COVID-19. În cadrul activităţii Managementul clasei şi a disciplinei Dezvoltarea personală, se va desfăşura Timpul sănătăţii (recomandăm materialele ataşate mai jos).
 10. În caz de identificare a copiilor/elevilor cu infecţii respiratorii acute în cadrul instituţiilor de învăţământ, imediat este informat Centrul de sănătate publică şi Direcţia generală educaţie, tineret şi sport (patronii instituţiilor de învăţământ din cadrul direcţiei management preşcolar, secţiei management preuniversitar, direcţiei educaţie şi tineret, secţia sport)

Recomandăm elevilor şi angajaţilor din cadrul instituţiilor de învăţământ personal să poarte şerveţele uscate, şerveţele umede şi gel antibacterian. https://chisinauedu.md/node/4416 - informaţia de mai sus este de pe acest site. https://ansp.md/ https://ansp.md/index.php/recomandari-pentru-persoanele-care-revin-din-zonele-cu-izbucniri-in-focare-de-covid-19-pentru-a-preveni-raspandirea-infectiei-prin-coronavirus-de-tip-nou/ https://ansp.md/index.php/coronavirusul-de-tip-nou-covid-19/ https://ansp.md/index.php/materiale-informative-covid-19/ https://ansp.md/index.php/intrebari-raspunsuri-covid-19/ https://ansp.md/index.php/coronavirusul-de-tip-nou-covid-19/ https://ansp.md/index.php/recomandarile-oms-cu-referire-la-calatoriile-internationale-si-prevenirea-cazurilor-de-infectie-cu-coronavirusul-de-tip-nou-2019-ncov-in-randul-populatiei/ https://www.cdc.gov/ https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019 https://www.youtube.com/channel/UCiMg06DjcUk5FRiM3g5sqoQ https://www.who.int/csr/disease/coronavirus_infections/ru/ https://www.youtube.com/channel/UCiMg06DjcUk5FRiM3g5sqoQ https://www.chisinau.md/libview.php?l=ro&idc=403&id=28696&t=/Presa/Comunicate-de-presa/Sedinta-extraordinara-cu-privire-la-prevenirea-si-monitorizarea-infectiei-cu-COVID-19 Actualizări recente privind Coronavirusul Continuăm monitorizarea îndeaproape a situaţiei privind Coronavirusul (COVID-19), care ia rapid amploare şi evaluăm potenţialul impact al acesteia asupra Şcolii Internaţionale Heritage. Conform Planului nostru de gestionare a situaţiilor de criză, suntem acum între nivelul 1 şi 2 (risc scăzut până la moderat). Aplicăm toate măsurile de precauţie posibile şi examinăm zilnic situaţia, suntem ghidaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de Guvernul Republicii Moldova şi de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. NOTĂ IMPORTANTĂ – Auto-carantină la Şcoala Internaţională Heritage Dacă dumneavoastră sau vreun membru al familiei dumneavoastră prezintă simptome de febră, tuse, dureri în gât şi dificultăţi de respiraţie, trebuie să raportaţi imediat medicului dumneavoastră şi să vă autoizolaţi pentru o perioadă de 14 zile. Dacă dumneavoastră sau vreun membru al familiei dumneavoastră v-aţi/s-a întors din oricare dintre următoarele zone: China, Japonia, Coreea de Sud sau Iran, timp de 14 zile nu trebuie să veniţi la şcoală. Italia. Situaţia din Italia se schimbă rapid. Orice membru al comunităţii şcolare, care a vizitat orice zonă din nordul Italiei, ar trebui să îşi monitorizeze îndeaproape starea de sănătate şi să se autoizoleze. Din câte ştim, unele familii procedează astfel deja, de aceea vă rugăm să fiţi precauţi şi s-o contactaţi pe doamna Inga Chiosa dacă aveţi întrebări. Începând cu 6 martie, în cazul în care orice membru al comunităţii va reveni, sau va fi în strâns contact cu oricare persoană revenită din nordul Italiei, i se va cere în mod automat să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. Vă rugăm să informaţi şcoala privind absenţa dvs., la adresa de e-mail pentru absenţe, iar săptămâna curentă vom remite planul nostru de învăţământ la distanţă, care va asigura funcţionarea şcolii şi continuitatea procesului de studii. Matricea de management al crizei la Şcoala Internaţională Heritage: Coronavirus Linkuri utile: ONU Moldova Organizaţia Mondială a Sănătăţii - Moldova Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova

Vă rugăm să vedeţi mai jos şi să arătaţi copiilor dvs. aceste diagrame pentru conştientizarea importanţei igienei pentru sănătate:

(Diagrama 1):

Dacă vă vine să tuşiţi sau să strănutaţi:

 • Folosiţi un şerveţel
 • Aruncaţi-l
 • Omorâţi microorganismele prin spălarea mâinilor cu apă şi săpun sau folosirea unui gel dezinfectant

Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun sau folosiţi un gel dezinfectant:

 • După pauze şi activităţi sportive
 • Înainte de a găti şi a mânca
 • La sosirea în orice mediu de îngrijire sau educaţional pentru copii
 • După folosirea toaletei
 • Înainte de a pleca de acasă.
 1. Străduiţi-vă să nu vă atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate.
 2. Nu folosiţi în comun obiecte care vin în contact cu gura, cum ar fi cănile sau sticlele.
 3. Dacă nu vă simţiţi bine, nu folosiţi în comun obiecte cum ar fi cearşafurile, vasele, creioanele şi prosoapele.


Vă rugăm să urmaţi această schemă logică dacă nu sunteţi siguri privind auto-carantina sau prezenţa la şcoală:

(Diagrama 2):
Poate copilul meu să meargă astăzi la şcoală?

 1. Este cineva din familia dvs. testat pentru  Coronavirus (COVID-19)?
 2. În ultimele 14 zile aţi călătorit sau aţi fost în contact apropiat cu cineva care a călătorit în China, Japonia, Coreea de Sud, Iran sau oraşele din nordul Italiei intrate în carantină?
 3. Aţi călătorit sau aţi fost în contact apropiat cu cineva care a călătorit din nordul Italiei începând cu 8 Martie?
 4. Dvs. sau orice alt membru al familiei dvs. aveţi simptome ca febră, tuse, durere în gât, dificultăţi de respiraţie?
 5. Aveţi febră?

Dacă aţi răspuns „NU” la toate întrebările, veniţi la şcoală şi rămâneţi sănătoşi urmând sfaturile şcolii legate de igienă.
Dacă aţi răspuns „DA” la cel puţin o întrebare, staţi acasă şi informaţi şcoala.
Nu veniţi la şcoală până nu aţi scăpat de febră de cel puţin 48 ore.


Este foarte important ca noi toţi să vorbim în mod constant cu copiii noştri, pentru a ne asigura că ei obţin deprinderi necesare de bună igienă. Vom vorbi elevilor şi la şcoală despre Covid-19, pentru a ne asigura că există o înţelegere adecvată vârstei şi că este proporţionată, pentru a evita isteria, atât de abundentă în mass-media.

Vă recomandăm să citiţi acest articol atunci când vă pregătiţi să vorbiţi cu propriii copii:
https://www.weforum.org/agenda/2020/03/how-to-talk-to-your-children-about-coronavirus-covid-19/

Vă mulţumim pentru tot sprijinul dvs., deoarece împreună, ca o comunitate şcolară, putem face faţă acestei situaţii, aplicând măsurile de precauţie necesare, fiind pregătiţi şi asigurându-ne că vom continua zi de zi educaţia elevilor noştri uimitori.

0a96d6d7438de50945c1e3837709e21f44405988.png
27c70bbafab0490b99673263c0d39e5c11791709.png
171982cfb142bd617e13313218642b5052722186.png
82f444ab27db1176742ae2e47b1ed70668355057.png
16250af04b3dfb8dbee907b57311310a24422220.png
e1fbb3647709354dbf5420f9210b676422051529.png