A completat palmaresul Școlii Internaționale Heritage cu numeroase trofee și performanțe remarcabile de la meciuri și competiții sportive și este dedicat să transforme în bine viața și starea fizică a fiecărui elev. Este vorba despre Andrei Russu, profesorul de sport de la Heritage, care zi de zi își inspiră colegii de muncă și elevii să practice un mod de viață activ și sănătos.
Andrei Russu a fost captivat de lumea sportului încă din copilărie, pasiune care l-a condus pe drumul său către o carieră în domeniu. Acesta a absolvit studiile de licență și un program de masterat în educație fizică și sport, a jucat fotbal profesionist, iar ulterior și-a propus să devină antrenor. Deși inițial nu se vedea în rol de profesor, experiența de la Heritage i-a schimbat complet traiectoria vieții, iar acum este dedicat nu doar să predea elevilor săi disciplina de educație fizică, dar și să le transmită pasiunea pentru un mod de viață mai echilibrat.
„Din anul 2017 sunt profesor de sport și coordonator sportiv la Școala Internațională Heritage. La început, nu a fost o alegere personală, am jucat fotbal profesionist și am vrut să-mi continui cariera ca antrenor; ca profesor mai puțin aș fi ales. Dar am înțeles că îmi reușește, îmi place să lucrez cu copiii și am o legătură strânsă cu ei. Încerc să le transmit elevilor dragostea pentru sport, să-i ajut să înțeleagă ce este un mod sănătos de viață și de ce este necesar tuturor.”
De mai bine de 6 ani Andrei Russu este antrenorul care conduce echipa de sport a școlii Heritage către victorii impresionante în competiții sportive locale și naționale. Pentru a asigura un mediu favorabil învățării și dezvoltării, Școala Internațională Heritage investește în cele mai bune condiții și tehnologii, inclusiv pentru disciplina de educație fizică și practicarea activităților sportive extracurriculare. Antrenorul subliniază importanța acestei susțineri: „Pentru mine contează foarte mult condițiile pe care le avem atât noi, profesorii, cât și elevii – o sală de sport performantă, toată recuzita sportivă care ne permite să diversificăm activitățile, să alegem ce facem, să avem cu ce ne ocupa, să avem unde crește și ne dezvolta împreună. Recent, am jucat într-o competiție de baschet, unde ne-am clasat pe primul loc, după o serie de 18 meciuri câștigate la nivel municipal – nu am pierdut niciunul. Aceste competiții îi motivează pe elevi să muncească mai mult.”
Dincolo de victoriile de pe terenul de sport, Andrei Russu a reușit să construiască o relație bazată pe încredere și comunicare deschisă și cu elevii săi. El încearcă să fie nu doar dascăl, ci un adevărat mentor pentru aceștia – îi încurajează să-și exprime liber gândurile și preocupările, făcându-i să se simtă înțeleși și în siguranță.
„Încerc să fiu prietenos copiilor, avem o relație de comunicare foarte bună, cu păstrarea limitelor de rigoare. Ei pot veni în pauză să ceară un sfat, să comunice, să întrebe ceva, dacă au o neclaritate sau vor o părere. Mă mândresc că efortul meu nu este în zadar, iar munca se reflectă în rezultatele pe care le au elevii mei – elevii Heritage.”
Profesorul spune că la Heritage, singura Școală Cambridge din Moldova, care oferă elevilor o educație de talie mondială, un mare avantaj este oportunitatea pe care o are fiecare elev de a-și descoperi pasiunea și a-și atinge potențialul maxim. Iar el, la rândul său, este mereu gata să-i îndrume și să-i ajute să-și împlinească visurile.
„În cadrul programului Cambridge International AS & A Level, elevii au oportunitatea de a alege un anumit tip de sport, pe care își doresc să-l practice. Ne axăm mai mult pe o probă: unii preferă baschetul, alții – fotbalul, de aceea suntem în pregătiri pentru diferite tipuri de competiții la nivel național.”
Metodele sale de predare sunt speciale și inovatoare, adaptate la nevoile și interesele elevilor. De la jocuri dinamice până la lecții interactive, Andrei Russu își folosește creativitatea pentru a face fiecare lecție memorabilă și distractivă, conform standardelor educaționale ale școlii.
„La Heritage, fiecare elev are libertatea de a-și spune părerea, de a-și demonstra abilitățile, nimeni niciodată nu-l va opri dintr-o activitate. Au dreptul să ceară ajutor, să vorbească, să se exprime. Iar noi îi susținem și le permitem acest lucru, ne dorim să aibă încredere în forțele proprii, să fie cât mai liberi, curioși și conștienți. Aici au oportunitatea de a alege diferite obiecte interdisciplinare, de a accesa proiecte internaționale, de a obține experiențe care-i pregătesc pentru viitor. Mă bucur că generațiile actuale au oportunități la care noi, copiii de altădată, puteam doar visa.”