Școala Internațională Heritage are o istorie foarte semnificativă și bogată. Primele idei despre un centru educațional nou și unic în Moldova au apărut în 2008. Fondatorii și investitorii – Natalia Cecetova, mama a 3 copii și femeie de afaceri de succes în domeniul educației („Inventor” – Centrul de educație și dezvoltare pentru copii), dar implicată și în alte domenii, precum medicina și industria vinului, și Sinan Bora – un om de afaceri vizionar cu diverse afaceri înfloritoare de la medicină („Spitalul Internațional Medpark”) până la domeniul educației și HoReCa, au făcut cercetări și au ajuns la concluzia că noile generații ale țării aveau nevoie de o școală prietenoasă, cu un curriculum și recunoaștere internaționale, cu acces la comunitatea globală. Astfel au decis să creeze această școală pentru propriii lor copii și pentru copiii Moldovei. Valoarea totală a investițiilor în acest proiect a atins cifra de 10 milioane de euro.
După alegerea locului, conceptul și designul viitoarei școli au fost create de profesioniști dedicați și arhitecți renumiți. Fondatorii au gândit acest proiect până la cele mai mici detalii și au dorit să se asigure că va fi cea mai bună alegere pentru elevi, părinți și întreaga comunitate – o școală centrată pe copii, care, în primul rând, îi va învăța cum să facă față provocărilor vieții prin dezvoltarea capacităților și abilităților sociale. Astfel, în 2016 s-a pus piatra de temelie a școlii.
Natalia Cecetova, cofondatoare: „Visul meu și al domnului Bora – de a înființa o școală internațională în orașul meu natal, care să ofere copiilor atmosfera unei instituții de învățământ progresiste și moderne – a devenit o realitate. Principalul proiect al vieții mele: Heritage – o școală modernă, inovatoare, unde copiii primesc o educație adecvată realității de astăzi, o școală competitivă la nivel internațional, care va dezvolta personalități integre. Heritage este principala investiție în viitorul copiilor noștri.”
Sinan Bora, cofondator: „Sunt mândru să particip la această frumoasă inițiativă. Școala Internațională Heritage este un proiect de responsabilitate social-corporativă, care va contribui la dezvoltarea sistemului educațional al Republicii Moldova și la alinierea acestuia la standardele internaționale.”
Lansarea oficială a avut loc în august 2017, când noua școală a fost inaugurată în prezența unei mulțimi foarte entuziasmate: fondatorii, invitații speciali, inclusiv un reprezentant IPC, profesorii, părinții și, desigur, copiii. Școala este dotată cu săli de clasă, laboratoare (Chimie, Fizică și Științe ale naturii), săli de calculatoare, săli pentru limbi străine, sală de muzică, studio de artă, bibliotecă, sală de sport, sală coregrafică, cantină, cafenea, cabinet medical, zonă de agrement cu teren de joacă, piscină și un laborator de robotică. Clădirea și zona adiacentă cu suprafața de 7500 de metri pătrați au fost concepute ca un complex incluziv, adaptat special pentru copiii cu mobilitate redusă, care folosesc scaune cu rotile. Toate rigorile și standardele pentru o școală internațională sunt respectate, siguranța copiilor fiind o prioritate.
În septembrie 2017, prima școală internațională fondată în Moldova și-a deschis ușile pentru primii săi elevi, care urmau să învețe în acest mediu special, urmând un curriculum mixt unic: național și IPC (International Primary Curriculum) pentru clasele primare; național și Cambridge International pentru gimnaziu.
La doar un an de la lansare, Heritage a devenit prima și singura Școală Cambridge din Moldova. Prestigiosul statut oferit de Cambridge Assessment International Education a adus oportunități valoroase pentru copiii din Moldova interesați de un parcurs academic internațional. Aceasta înseamnă că Heritage nu doar predă elevilor în conformitate cu curriculumul Cambridge, ci a devenit și un centru de evaluare, unde elevii pot susține examenele oficiale și pot obține calificările/diplomele Cambridge, care le deschid ușile către cele mai bune universități din lume.
În 2019 a fost lansat programul „Bursele de studii Heritage”. În fiecare an, programul oferă pentru 8 elevi din orice școală, care demonstrează realizări academice și extrașcolare remarcabile, posibilitatea de a studia la Școala Internațională Heritage cu o reducere de 100% a taxei de școlarizare și de a frecventa gratuit cluburile extracurriculare Heritage.
Robert Ford, pedagog global din Marea Britanie, având o experiență de peste 25 de ani, s-a alăturat Heritage în același an și a preluat conducerea școlii în calitate de director, angajându-se să depună eforturi pentru ca Heritage să devină cu adevărat globală. Datorită viziunii și previziunii sale, Heritage s-a pregătit temeinic încă de la începutul pandemiei cu proceduri și instruiri specifice, astfel încât, atunci când a început carantina, nu a fost ratată nici o zi de școală, iar elevii s-au simțit implicați pe întreaga perioadă de studii la distanță. „Planul de învățare la distanță Heritage” a devenit un model pentru Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, pentru alte școli din țară, dar și pentru școlile internaționale din străinătate. Directorul Ford a fost invitat să vorbească despre Planul Heritage în cadrul conferințelor și evenimentelor internaționale și să împărtășească performanța școlii în timpul pandemiei cu alți educatori globali.
Programul „Founders’ Lecture Series” a fost o altă inițiativă unică implementată de Robert Ford, care conectează elevii și profesorii cu lumea educației și cu modele din viața reală. Zeci de invitați din diferite domenii, cum ar fi ambasadori, experți, directori, manageri, profesori etc. și-au împărtășit poveștile și ideile cu elevii noștri, stimulându-le ambiția și creativitatea. Programul continuă să îndeplinească viziunea fondatorilor – contribuie la pregătirea elevilor Heritage pentru provocările viitorului și la creșterea viitorilor cetățeni globali.
Pe lângă faptul că este singura Școală Cambridge din Moldova, Heritage:
- a fost aleasă să găzduiască runda regională a competiției academice internaționale „World Scholar’s Cup” timp de trei ani consecutiv, reunind sute de elevi, profesori, jurați și voluntari din toată țara,
- a primit „British Council’s International School Award”, un sistem de acreditare care recompensează școlile cu un element global semnificativ în programele lor de învățământ.
- s-a alăturat comunității internaționale „Global School Alliance”, un proiect care reunește pe aceeași platformă peste 180 de membri activi din 50 de țări din întreaga lume, care își propun să transforme educația la nivel global.
- a fost premiată cu „eTwinning School Label 2020-2021”, pentru că este un model în domenii precum: practicile digitale, practicile de siguranță online, abordările inovatoare și creative în pedagogie, promovarea dezvoltării profesionale continue a profesorilor și promovarea practicilor de învățare prin colaborare pentru profesori și elevi.
- a devenit membru acreditat și conform al Consiliului Școlilor Internaționale Britanice („COBIS”) – asociație care reprezintă peste 450 de școli și organizații de calitate la nivel global, care educă peste 150.000 de elevi, cu peste 30.000 de profesori angajați în 80 de țări, oferind o gamă largă de servicii și resurse pentru sectorul școlilor internaționale.
Cel mai recent eveniment din cadrul școlii, care se desfășoară în acest an, este lansarea Liceului, singurul din Moldova care oferă curriculumul și calificările/diplomele „Cambridge International AS & A Level” – un „bilet” spre peste 1400 de instituții superioare din 195 de țări, inclusiv universități de top și din Ivy League.
Viziunea și misiunea fondatorilor pentru Școala Internațională Heritage sunt aliniate cu valorile după care se ghidează întreaga comunitate Heritage: adaptabilitate, comunicare, cooperare, moralitate, rezistență, respect, reflexie și mentalitate internațională. Acesta este Heritage. Viitorul începe aici!