Noutăți

#PROFESORIHERITAGE // Adriana Bujag: „Heritage oferă elevilor o multitudine de oportunităţi şi experienţe care îi formează ca cetăţeni globali”

22 decembrie 2020

Adriana Bujag este învăţătoare de clasele primare la Şcoala Internaţională Heritage. A absolvit Facultatea de Pedagogie şi Psihologie, specializarea „Pedagogia şi metodica învăţământului primar” de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, are o diplomă de master în Ştiinţe ale Educaţiei, posedă gradul didactic I, este formator naţional IŞE (Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei) şi a obţinut certificarea internaţională „Introduction to Cambridge Primary”. În ediţia curentă a „Conferinţei anuale eTwinning” la nivel naţional, Adriana Bujag a câştigat premiul I în categoria „Clasele primare” pentru munca depusă şi dedicarea în realizarea proiectului „Cartea celor patru anotimpuri” împreună cu elevii săi.

Şcoala Internaţională Heritage m-a atras prin noutatea şi unicitatea sa. Provocarea de a cunoaşte o instituţie cu-adevărat deosebită în Republica Moldova, m-a convins să mă alătur colectivului Heritage.

Am fost parte din echipa care în 2017 a deschis pentru prima dată uşile Heritage şi am celebrat această victorie cu multă bucurie.

În cariera mea de profesoară am avut ocazia să fac parte din Asociaţia Generală a Învăţătorilor AGIRoMD, unde am avut parte de formări, întâlniri, congrese, mese rotunde, care m-au ajutat să ţin pasul cu provocările şi inovaţiile din domeniul educaţiei. Un alt pas major în dezvoltarea mea profesională a fost şansa de a deveni formator pentru implementarea evaluării criteriale prin descriptori.

Foto: Mărţişorul, aşteptat de elevii clasei I

La Heritage apreciez susţinerea colegilor din administraţie. Suntem constant încurajaţi să ne perfecţionăm abilităţile profesionale şi ne sunt puse la dispoziţie oportunităţi pentru a ne extinde orizonturile, ceea ce este nu doar util, ci, aş spune, obligatoriu pentru un dascăl. 

Participarea la introducerea cursului opţional „Educaţie pentru Media”, unde am făcut parte din primul grup de profesori instruiţi la Centrul pentru Jurnalism Independent, a contribuit la extinderea experienţei mele didactice.

În urma acestui curs, am mers în Suedia să învăţ şi să testez în timp real cum se realizează o educaţie media de calitate în şcoală. După care, revenind la Heritage, am organizat pentru elevii noştri întâlniri cu jurnalişti, excursii la televiziunile din ţară, ore de instruire şi prezentări pentru a le oferi cunoştinţe şi abilităţi ca să poată discerne în mod obiectiv conţinuturile informaţionale şi a utiliza noile media.

Foto: Curs de formare CJI pentru predarea „Educaţie pentru media”

Cea mai recentă realizare profesională de care sunt mândră sunt proiectele eTwinning, pe care le desfăşor împreună cu elevii mei deja de 3 ani. Am descoperit eTwinning datorită colegilor mei de la Heritage, care deja aveau experienţă în a realiza asemenea iniţiative şi m-au introdus în acest univers al proiectelor internaţionale. Certificatele de Calitate obţinute sunt o dovadă că putem desfăşura şi realiza proiectele internaţionale cu succes şi la treapta primară.

Lecţiile de la Heritage îmi oferă condiţiile potrivite pentru a crea conexiuni cu elevii. La ore mereu încerc să le transmit sprijinul meu, să îi asigur că sunt acolo pentru ei, că ne jucăm şi învăţăm împreună.

Foto: Exerciţiu practic, alături de jurnalista Liliana Barbăroşie

Pentru a-i implica pe elevi în timpul lecţiilor, prefer să combin şi să variez activităţile, folosesc modalităţi informale de recreere, să menţin energia clasei la un anumit nivel, să spunem glume, poezii şi să ne jucăm.

Când barometrul meu de profesor îmi dă de ştire că elevii fie au obosit, fie nu se pot concentra, încerc să iau pauze, în care călătorim imaginar alături de eroii lor preferaţi din poveşti, iar povestind situaţii din lecturile îndrăgite, atenţia lor revine în clasă.

Îmi place să-i ascult pe copii spunând poveşti, împărtăşind impresii de lecturi sau oferind sfaturi din istorioarele citite. În acest sens, le cer copiilor recomandări de lecturi pentru weekend şi eu, la rândul meu, studiez şi le recomand ceva ce le-ar fi interesant să citească.

Foto: În studioul TV, alături de prezentatoarea Patricia Podoleanu

Crezul pe care-l repet în fiecare zi copiilor este că ei vin la şcoală nu doar pentru a acumula informaţii de la profesori, ci şi pentru a învăţa de la colegii lor, ba chiar pentru a împărtăşi celorlalţi ceea ce ştiu ei mai bine. 

Cea mai recentă realizare a noastră a fost organizarea întâlnirilor online cu elevii din alte şcoli, din alte ţări, în cadrul proiectului internaţional „Climate Action”. Discuţiile cu elevii din India şi  România şi emoţiile acestui proiect au fost cu adevărat memorabile pentru picii mei.

Punem accent şi pe utilizarea dispozitivelor tehnologice în clasă. Bunăoară, împreună cu elevii, am decis ca vineri să fie „Ziua Gadgeturilor”, când integrăm instrumente şi platforme digitale pentru a face orele mai captivante şi interactive pentru elevi. Consider că aptitudinile digitale le sunt foarte utile copiilor, în special în era când utilizarea tehnologiilor este o abilitate vitală.

Foto: Lecţie de „Educaţie pentru media” în clasa a IV-a

Le spun deseori elevilor că, pe lângă bagajul de cunoştinţe teoretice, Heritage le oferă şi o multitudine de oportunităţi şi experienţe care îi formează ca cetăţeni globali.

Mi-aş dori să grăbim procesul de selectare personalizată a obiectelor studiate la şcoală, urmând modelul ţărilor scandinave. Copiii ar trebui să aibă oportunitatea de a-şi alege disciplinele preferate, la o anumită treaptă de studiu, fără a fi încărcaţi prea mult de un curriculum general. Sunt convinsă că astfel va spori relevanţa şi calitatea studiilor.

Foto: Vizită în Parlamentul RM

Deja se observă distinctiv amprenta învăţământului mixt în modernizarea educaţiei. Cu cât avansăm, cu atât vom descoperi mai multe inovaţii în domeniul învăţământului, care urgentează instruirea profesorilor şi a părinţilor.

Odată cu modernizarea învăţământului, rolul profesorului va creşte. Ne-am convins cu toţii pe parcursul anului 2020 cât de necesari sunt profesorii buni, implicaţi, care reuşesc să stabilească legături emoţionale cu elevii chiar şi prin dispozitivele electronice sau prin mască.

Cunoaşteţi toţi profesorii excepţionali de la Heritage aici.

Vești interesante

Școala Internațională Heritage, apreciată cu prestigiosul titlu „Școală de excelență pentru Proiectul de Acțiune Climatică”
10 noiembrie 2021

Școala Internațională Heritage a fost aleasă printre cele mai bune 250 de instituții din lume care își propun să influențeze comportamentul elevilor și viziunile societății cu privire la schimbările

Tabăra Internațională de Vară Heritage 2021 a fost o experiență fantastică
25 august 2021

Taberele de vară sunt locuri deosebite care generează suficiente amintiri pozitive pentru a dura până vara viitoare sau chiar toată viața. Deși este timpul să ne luăm rămas bun de la Tabăra de Vară

PROGRAMUL „BURSE DE STUDII HERITAGE” 2021-2022 ŞI-A ALES CÂŞTIGĂTORII
02 iulie 2021

Au fost desemnaţi câştigătorii Programului „Burse de studii Heritage” pentru anul academic 2021-2022. Aşadar, 7 elevi talentaţi, sârguincioşi şi merituoşi, vor purta cu mândrie statutul de elevi ai

Calitatea educaţiei la Heritage, recunoscută mondial printr-un nou titlu, în premieră pentru Moldova
01 iulie 2021

Prestigiosul Consiliu al Şcolilor Internaţionale Britanice (COBIS) a acordat Şcolii Internaţionale Heritage certificarea de conformitate şi calitatea de membru, ca recunoaştere a standardelor

HERITAGE INVITĂ ELEVII SĂ SE ÎNSCRIE ÎN PROGRAMUL „BURSE DE STUDII HERITAGE” 2021-2022
02 iunie 2021

Pentru elevii studioşi, cu rezultate academice deosebite, care aspiră la o educaţie de nivel mondial, Şcoala Internaţională Heritage lansează cea de-a treia ediţie a programului „Burse de studii

10 IMPRESSIVE SPEAKERS AND IMPACTFUL TOPICS IN THE “FOUNDERS’ LECTURE SERIES” 2020-2021
26 mai 2021

The academic year 2020-2021 came with many turnarounds, but the Heritage Community managed to keep it’s learning process on track, shared it’s successful distance learning model with schools around

Heritage lansează Tabăra Internaţională de Vară 2021
16 mai 2021

Tabăra Internaţională de Vară 2021 va avea loc în format FIZIC, oferind copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani posibilitatea de a-şi face prieteni, de a-şi dezvolta noi abilităţi şi de a-şi

Cum obţii calificări/diplome Cambridge în Moldova: 4 motive pentru a alege Liceul Heritage
15 martie 2021

Vrei să alegi şi să combini materiile de studiu aşa cum îţi doreşti, dar şi să ai acces la universităţile de top ale lumii? Atunci trebuie doar să aplici la Liceul Heritage din cadrul Şcolii

#PROFESORIHERITAGE // Tatiana Popa: „Tendinţa este să le dezvoltăm elevilor competenţe necesare, aplicabile în viaţa de zi cu zi”
21 februarie 2021

Tatiana Popa este profesoară de limba engleză şi coordonatoare „Global learning” la Şcoala Internaţională Heritage. Este licenţiată în Filologie (Limbă şi Literatură Engleză - Limbă Germană), deţine

#PROFESORIHERITAGE // Consuelo Johnson: „Ştiam că la Heritage voi trăi o experienţă internaţională minunată”
04 decembrie 2020

Consuelo Johnson is a math teacher from North Carolina, United States. She has been working as a teacher for 21 years. She has a bachelor’s degree in Elementary Education, specializing in Math, a

#PROFESORIHERITAGE // ANDREW GOGA: „VREM SĂ CREŞTEM O GENERAŢIE DE TINERI PUTERNICI ŞI INDEPENDENŢI”
30 noiembrie 2020

Andrew Goga este profesor de istorie şi geografie la Şcoala Internaţională Heritage. Are o diplomă de licenţă în ştiinţe (cu onoruri) în Economie şi politici de mediu de la Universitatea de Stat din

Heritage featured on Cambridge International Blog: "From making tea for the minister to presenting to 10,000 – one school’s surprising journey through lockdown"
07 octombrie 2020

An interview with Rob Ford, Director of Heritage International School, Moldova. Originally published on blog.cambridgeinternational.org

0a96d6d7438de50945c1e3837709e21f44405988.png
27c70bbafab0490b99673263c0d39e5c11791709.png
171982cfb142bd617e13313218642b5052722186.png
82f444ab27db1176742ae2e47b1ed70668355057.png
16250af04b3dfb8dbee907b57311310a24422220.png
e1fbb3647709354dbf5420f9210b676422051529.png